Svenska Griffon Nivernais Klubben - Svenska rasklubbens hemsida

 

Jonas Holmström och Trästabos Heidi - tredje 1:an och därmed första Nivernaistik med jaktchampionat! 

Jonas ställer gärna upp och hjälper till om Du är osäker på hur det går till när man ska starta på jaktprov!

 

Här berättar Jonas själv hur det gick till när han och Skilla tog ett förstapris

Jag hade tagit kontakt med Bengt och frågat om det gick bra att göra ett jaktprov på hans jaktmark ute på Näslandet. Vi var där i god tid och gick igenom förutsättningarna för provet. Domaren för dagen var Anders Wideson och domareleven Per-Åke Niska.

Bengt föreslog var han tyckte vi skulle göra första släppet som vi gjorde klockan halv tio.

Skilla (Trästabos Heidi) tog sig an en löpa som hon spårade i ca 1 och en halv kilometer då första skallet kom. Det tog ca 55 minuter. Det blev då fast stånd som vi stod och lyssnade på i 23 minuter. Då beslutade domaren att vi skulle stöta loss vildsvinet som visades vara en gris på 60-70 kg.

Skilla drev då vildsvinet i 25 min då det återigen blev fast stånd.

Vi följde drevet och när vi kommit ca 70 meter från ståndet gör jag en inkallning på Skilla.

Efter fikapausen görs ett nytt släpp på ett nytt ställe. Skilla markerar direkt att här finns intressanta lukter och spår efter gris. Det tog inte mer än 5 minuter förrän det var fullt drev som går en kilometer där det blir ett fast stånd i ett tätt granbestånd. Jag får då uppdraget att stöta loss vildsvinet av domaren.  Den här gången var vildsvinet lite större ca 80-90 kg. Jakten fortsätter och drevet går mot upptagsplatsen och jag får då uppmaning av domaren att kalla in Skilla och koppla henne.

Efter denna jakt resulterar det till att bli Skillas tredje jaktprovs 1:a.

Jag kan nu stolt presentera mig som husse till en jakt champion.

  

 
Jaktprovsetta!
Den 18 januari 2014 tog Trästabos Hobbe ett förstapris på jaktprov. Provet ägde rum i skogar ca 2 mil norr om Norrtälje.
Under natten hade det snöat - ett par decimeter nysnö gjorde jaktprovsförhållandena extra svåra. 
Hobbe fick upptag efter cirka fem minuter och drevet fick fart. Drevet kom rakt mot domare Bertil Larsson och husse Joacim Sundin och grisen vek av endast tre meter framför dem.
Drevet fortsatte några kilometer och stannade när Hobbe ställde grisen. Innan husse och domare hann fram började Hobbe driva grisen igen. Efter en och en halv timmas jakt kopplade en mycket nöjd husse sin hund igen.                     
Noteras att Hobbe är ännu inte fyllda två år och han fick hela 31 poäng på provet.
Hobbe är Sveriges andra Nivernais som klarat jaktprovet. 

Trästabos Dacke av rasen Griffon Nivernais blev först i Sverige med att lyckas ta ett 1:pris på jaktprov på vildsvin med drivande hund. Totalt fick Dacke 33poäng av 40 möjliga. 
Det är endast Nivernais som står för de högsta priserna på detta jaktprov på vildsvin med drivande hund.
Domare var Bertil Larsson. Provmarken Kärven i närheten av Lövstabruk i Uppland.

Provresultat:

 

  • Sök 5 (6)
  • Jaktarbete 8 (10)
  • Mod 4 (6)
  • Skall 6 (6)
  • Lydnad 5 (6)
  • Kondition 5 (6)

Vi vill även informera att Trästabos Dacke den 22 januari i år klarade ett RR-prov, med Dacke är det totalt 4st Nivernais som klarat RR-provet.

Dessutom är 7st olika Nivernais diplomtestade på Mamima hos Lars Schepler och 6st blev godkända, detta innebär att godkännandegraden på 86%. Värt att notera att det i Sverige bara finns ca 50st Nivernais som uppnått jaktbar ålder men ändock så är de så framgångsrika. Ännu en gång har Nivernais visat att den är en vildsvinsspecialist!
 

Svenska Griffon Nivernais klubben gratulerar husse Anders Henriksson och Dacke samt önskar lycka till med fortsatta jakter! 

 

Dacke har "själv" skrivit ett brev till Nivernais-klubben om sitt fantastiska jakt- och provår. Läs hans berättelse under "Jakt med Nivernais" och "Jägarberättelser 12/13,

Krister Wilson - ägare till Dunder - mailade till webredaktionen och berättade att Dunder numer är Sveriges näst mest meriterade Nivernais. Grattis Dunder och Krister!

"Jag anmälde Dunder på ett jaktprov i slutet av December.. 
Platsen var Norr om Uppsala i närheten av Örbyhus. 

Provet skulle ske under riktig jakt och vi hade två Nivernaiser på plats. 
När jag strök kopplet på Dunder så gick han på färska grisspår med en gång, han gick på i löpan men vände snart och gick i bakspår hela vägen upp till legan. 
Där blev det några varv innan han tog sig an spåret igen. 
Nu spårade han upp grisarna och det blev ett fint drev, jag och domarna hängde på i löpan och vi kunde se i spåren att det var två grisar han drev. Med hjälp av en lånad pejl kunde vi ringa upp halsbandet och höra ett par fina ståndskall, men tyvärr kom vi inte in på dom för att bedömma ståndarbetet. 

 När Dunder var på väg tillbaka så hade han bytt grisar och kom nu med sex st grisar som kom förbi passkyttarna, men tyvärr så var det för långt håll. 

Jag och domaren var på andra sidan marken och kom alldrig in på hund/grisar innan vi bröt. Vi hade en bra jakt men den blev svårdömd på ett par delar, ändå så fick Dunder totalt 23 poäng som räckte till en tvåa totalt."

 Av Krister Wilson