Om Rådjursrenhet och Träning

Författat av Jacques Dominguez


                        Vikten av att göra våra hundar Rådjursrena(RR)

God jaktetik inbegriper mycket, bland annat att högbenta hundar relativt snabba (även om våra hundar år spårnoga och mer uthålliga än snabba) låter bli att jaga rådjur. Nivernaisägare måste jobba konsekvent med detta. I slutet av jaktsäsongen kan vi slå fast att efterfrågan på rena vildsvinsjakter har ökat och uppskattas mer och mer av jaktlagen. För att möta den växande efterfrågan av jaklagen måste vi få flera Nivernais som är vildsvinsspecialister.

Hur går jag till väga med min Nivernais för att göra den rådjursren (RR)?

-         Grundläggande dressyr är nödvändigt i RR avseende. Det gäller att lära hunden att husse/matte har ett kommandoord inlärt när han gör fel.(NEJ-FY).

-         Första steget är att provocera möte med rådjur i koppel, helst närma sig i medvind så att det inte är några tveksamheter NÄR hunden uppfattar doften  måste korrigering med NEJ/FY komma blixtsnabbt i rätt ögonblick innan jaktlusten ger signal: Vilt,Jaga.

-         Ett steg till är att upprepa proceduren på samma sätt men kopplet ersätts då med en långlina ca 15m så att hunden inte är under direkt kontroll av föraren.

-         Dags att släppa hunden på jakt, vid övertramp med förbjudet djur försök få stopp på drevet, lägg hunden på spåret några minuter och tala om att du inte gillar detta.

Vissa hundar kommer att ganska snabbt förstå vad som gäller, andra kräver mera uthållighet av föraren. Sluta inte med rådjursförmaningar när du ser att hunden har fattat, befäst hundens olust för rådjur vid varje tillfälle.

RR är lika viktig som en god jaktprestation och går hand i hand, använd tiden mellan jaktsäsongerna att jobba med RR.

         

OBS! RR träning måste ske parallellt med jaktträning på vildsvin. Det hela skall vara en balans mellan positivt och negativt, föraren måste också ge beröm vid rätt tillfälle. Man måste avstå RR träning med en valp/unghund som inte är mogen för jakt, risken är stor att han uppfattar att all jakt är fel. 

Hundkurser på Hållnäs Hundskola & Vildsvinshägn
Subventionerade priser för klubbmedlemmar

Ledarskap/Dressyrkurs fred-sönd. 800 kr/hundekipage (ord. pris 1700 kr).
Utvärdering/Träning i Vildsvinhägnet 300 kr per hund inkl. förenklad mentalbeskrivning (ord. pris 700 kr).


Övernattningsmöjligheter kan ordnas efter överenskommelse (kostnad tillkommer).

Anmälan och info. 073-5442364 el. mail: hallnas.hundskola.com


Rådjursrenhet!

Att göra hunden rådjursren är viktigt, det ges en förklaring via fliken rådjursrenhet. Ännu bättre hjortdjursren.

Vad kan ledarskap/dressyrkursen ha för betydelse inför ett jobb med rådjursrenhet?

Du visar ditt missnöje genom att ”fya” hunden när den hamnar i en retning av en rådjurslöpa eller jagar ett rådjur.
Lyder, uppfattar din hund ett -Nej?

Har du en individ som inte särskild tar åt sig ett fy utan friskt fortsätter vidare att ha skoj med rådjuret så måste ett grundläggande ord in i bilden, nämligen Ledarskap.

I det mentala kanske din hund är måttligt hård, hundens minnesbild. Dessutom kanske hunden har stark jaktlust. Alltså vid en tillsägelse med ”fy” så rinner det av den individen ganska fort, den glömmer fort din tillsägelse, dina ord har inte betytt något för hunden. Får du ett befäst ledarskap över hunden så kommer den att lyssna till dig betydligt bättre.

Att tänka på vid rådjursrenhet är att synen är hundens starkaste sinnesintryck så kommer ett obehag i rätt ögonblick (tidsaspekt) när hunden ser rådjuret så blir reaktionen jätte farligt, hunden blir rädd för rådjuret.
Att direkt efter obehaget ömka hunden ” tycka synd om” förstärker man känslan av obehaget.
Det är enda gången man får ömka en hund vid en obehaglig situation.

Passa på att under icke jaktsäsong lägga tid till att gå en dressyr/ledarskapskurs. När du kommit hem skall du leta upp den starka retningen rådjur, nu har du chansen att få ett bra resultat eftersom du betyder mycket mera för din hund.

Hjärtligt välkommen på en kurs!

         

Hälsar Ann-Cathrine Söderlund Gustafsson