Grymt imponerad...

... på alla Nivernaiser som var med idag! Dunder, Skilla, Hero, Dacke, Gösta plus Hobbe.

Hobbe som klarade en etta (Superbra) på jaktprovet häromdagen vilade hela dagen, men dom andra hundarna gjorde sitt bästa ifrån sig idag. Släpp i första och Dunder, Gösta och Skilla hittar gris efter lite letande i nattslag. Det skjuts en gris för Gösta & Skilla medans Dunder ställer en gris i en tätning. Dacke har med gris, dom ser grisen men får aldrig läge på den. Jag är snart vid Dunder, men det går loss och stannar flera gånger. Ett par tillfällen ser jag grisen men kan inte avgöra kön, men jag ser att det är en STOR gris. Enligt en som såg grisen var det en galt men det visade sig senare vara en sugga, Det går loss och bär iväg med Nivernaisens härliga skall efter (kul när alla passkyttar älskar den sången) Tillslut väljer grisen att stanna i en grantätning och jag älgar efter. Skulle vilja se minen på den passkytt jag passerade på tio meter i full kareta men aldrig såg. Stefans ”Gösta” var med på ståndet. Kliver in i tätningen får läge på gris men skjuter för långt bak och gris går iväg. Nästa passkytt i kedjan gör inget fel och grisen blir på plats på ett hygge. 

Totalt 2 grisar i första. I andra står hundarna på bakbenen i sträckt koppel med gris i nosen, vi får ok från jaktledaren och det är snart jakt på flera håll. Gösta går iväg med 15 grisar och en stor galt blir kvar i skogen. Hero kommer med gris från norr och skallen ekar i skogen. Jag plockar av Dunder i löpan efter grisarna som gått ur marken med andra hundar (ville ha en hund kvar där vi jagar) är lite fundersam på om hunden orkar men släpper på nere vid en damm. Det blir en kort sökrunda och tillslut river han till. Ser på pejlen att det går neråt och försöker genskjuta, men det vänder och passkedjan får gris & hund i ryggen och snart ligger andra grisen för Dunder. Snart kommer flera hundar på rad med nosarna hårt i backen som går efter gris, dom ligger långt efter och vi väljer att koppla upp dom nu. Alla är jättenöjda över dagen och Nivernaisklubben får massor med beröm av jaktlagen.

Krister Wilson - stolt ägare till Dunder 

Lyckad jaktdag i Almunge

Lördag den 3 januari anordnades jakt i Almunge, på gården Stora Väsby.
Inbjudna till jakten var Jonas Holmström med sin Nivernais Skilla och Joacim Sundin med sin Hobbe.

Dagen var kall, klar och mycket blåsig med kuling i vindbyarna.

Passkytten Janne fick skjuta sin allra första gris.

De båda hundförarna mötte de sex passkyttarna på morgonen och tillsammans la man upp jakten.
Inför jakten hade en provdomare från SSDV bjudits in av Jocke. Tanken var att Hobbe skulle göra ett jaktprov och man beslöt att börja dagen med det.
Hobbe släpptes iväg och efter en halvtimma började han väcka.
På pejlen kunde man se att han försvann åt fel håll med det han jagade. Åt fel håll, bort från de utställda passkyttarna.
Efter ungefär en timme åkte Jocke, provdomaren och jaktledaren Anders Jansson – som kände till markerna – till det ställe där det var mest sannolikt att Hobbe skulle komma.  Plötsligt fick provdomaren syn på grisen! Det var en stor galt som tyvärr fick vind av jägarna och tvärvände. Men den här gången vände han åt rätt håll - mot passkyttarna.
När grisen vänt meddelade provdomaren att provet var över och grisen fick skjutas om tillfälle gavs.
Under tiden provet höll på släppte Jonas Skilla i andra ändan av den stora marken. Skilla jobbade på och hittade så småningom samma löpa som Hobbe redan jobbade i.
Grisen mötte sitt öde, efter ungefär två timmars jakt, framför passkyttens bössa och strax därefter kom Hobbe och Skilla.
Hobbe hade nu klarat jaktprovet med ett förstapris.

Efter lite gofika släppte Jonas Skilla igen men ingen mer gris sköts på eftermiddagen.

Husse, Hobbe och en väldigt stor gris

 


 


 


 


 


 


 

En lyckad jaktdag med ett trevligt gäng passkyttar, en mycket nöjd jaktledare och två hundar som visar att de kan jaga gris trots dåliga väderförhållanden.


 


 


 


 


 

Berättat för Ulrika Södrén
av Joacim  Sundin - ägare till den dubbla jaktprovsettan Trästabos Hobbe
 


 

Nivernaisdagen
Här kommer en berättelse om hur det kan gå när vi åker ut med Nivernaisklubben och jagar. Blev uppringd av Jacques om en stor grisjakt över flera jaktlag, vi skulle jaga norr om Norrtälje och vi fick ihop 6 st hundar. På morgonen var det säkert 40-50 skyttar som stod redo vid samlingen. Vi delade upp hundarna i två grupper och startade med tre st i första såten, jag lät Dunder vila och hamnade på pass istället. Kopplen ströks och det vart jakt nästan på en gång, Jag hörde hundarna men det var aldrig när mig, hör skott längre bort och får rapport på radion om skjutna grisar. Grisarna trycker hårt och Jacques som står som skytt passet bredvid mig hämtar sin hund ”Hero” och med hjälp av Jocke och ”Hobbe” går det loss, en årsgris skjuts i drevet och suggan med hundar lämnar marken. Medans dom ser till att hundarna kommer tillbaka så tänds grillen och det blir lite värme för frusna skyttar. Jag har suttit lite avsides och jag vet att det sköts tre grisar och minst en för hundarna, ev någon till. Det var även mycket med obsar på gris så det såg bra ut för oss till nästa släpp.

Nu gick vi på med tre pigga hundar och Dunder markerade på väg ut att det vist fanns gris här, tog en stund för alla skyttar att komma ut men tillslut så var det dags. Kopplet av och det bär iväg på med glesa väckskall i färska grislöpor. Efter några minuter hör jag det härliga skallet när Dunder hittar grisen. Det blir fast i upptaget men han får snart loss grisen, Tåget går iväg och en skytt längst vägen ser på 50 meter gris och hund gå över till andra sidan (inget kulfång) Nu blir det en långresa på ett par kilometer innan grisen väljer hemmaplan igen och all vänder söderut. Står och väntar på drevet när jag hör flera skott därifrån. Får rapport över radion att grisen gick omkull men den rest på sig och gick iväg med hundar efter (När jag stod och väntade på drevet kopplade Jonas hund ”Skilla” på efter Dunder och nu var dom två på grisen) Kommer upp i ett sly och ser på långt håll hur hundarna ståndar grisen, båda hundarna jobbar perfekt på var sin sida om grisen på ett par meters avstånd. Försöker komma fram och avsluta och då gör grisen ett utfall mot Dunder som vigt hoppar undan, nu får grisen syn på mig istället och väljer mig som måltavla istället. Med Skilla en bit till höger och Dunder snett bakom, så får jag läge och på några meter så kan jag skjuta grisen i pannan.

När vi tar han om grisen så hittar Anders hund ”Dacke” gris i närheten och vi får återigen njuta av det underbara ljudet av ett ståndskall från en Nivernais. Jaktledaren kunde snart bryta jakten för dagen efter att dom kom åt och skjuta den grisen med. Totalt blev det 5 grisar på paraden, en mycket rolig dag för oss Nivernaisägare med massor bra jobb av hundarna. 

Dagen innehöll allt. Upptag, ståndskall, långt drev, skott av passkytt, gris gick iväg och det blev ståndskall igen, jag kunde gå fram och avsluta.

Krister Wilson - ägare till Dunder