Svenska Griffon Nivernais Klubben - Svenska rasklubbens hemsida

 

Jakt med Nivernais

 

GriffonNivernais är en "vildsvinsspecialist".

 

Vilket betyder att den har utmärkta anlag för  att enbart jaga vildsvin. Självklart är det ingenting som kommer av sig självt,  utan kräver en del träning, men anlagen finns där. 

 

 

Vi i Svenska Griffon Nivernais klubben uppmuntrar  därför våra medlemmar att arbeta för ”hjortdjursrena” hundar. Vi kan även visa  upp hundar som klarar av dom här kraven i jaktliga sammanhang. Kontakta jaktgruppen om du är intresserad av att se hur våra hundar jagar på din mark.

Mer om Jaktgruppen hittar du i menyn till vänster!

 


Vildsvinsjakt på Norrsund -Stensta i Norrtälje 4 december 2017

 När jag kommer till samlingen vid Stensta gård kl 8,00 på söndag morgonen konstaterar jag att här är det spårsnö och någon minusgrad, perfekt förhållande.

Träffar de övriga som ska vara med -  både hundförare och passkyttar. Stämningen är förväntansfull efter samtal med en av jaktledarna. Han hade utlovat att det skulle finnas mycket gris på jaktmarken, efter dagens slut kunde vi alla konstatera att det stämde med råge.

Vi var tre hundförare; Jacques med hunden Hero, Jocke med sin Hobbe och jag med min hund Skilla. Vi släppte våra hundar från tre olika håll. Från bilen och till det ställe jag skulle släppa Skilla, kunde jag se mycket grisspår och Skilla markerade kraftigt. Jag förstod då att upptaget av gris skulle komma att ske omgående, vilket också skedde. Drevet blev inte så långvarigt eftersom en av passkyttarna sköt en dubblé. Innan jag han fram dit så tog Skilla upp nya grisar. Jag noterade även på radion att både Hero och Hobbe hade full jakt på sina håll.

Vid samling till lunch 11,30 kunde vi konstatera att 9 vildsvin var skjutna. Stämningen var på topp. Jacques berättade att Hero hade jagat en ca 200kg gris och var mäkta överväldigad eftersom han aldrig sett någon större galt.

Eftermiddagen gick det lite trögare även om Hobbe gjorde ett bra drev som visserligen slutade med en skjuten gris - men på grannmarken.

Resultatet för hela dagen blev till slut glada jägare och nöjda hundägare med 11 skjutna vildsvin.

Jag kunde konstatera att det blev minst tre skjutna vildsvin för Skilla. Jag är NÖJD med en otrolig rolig jaktdag och bra hundar.
///Jonas Holmström 

GRISJAKT HARBO

Det kom ett mail till klubben från Rolf Sundberg i Harbo där han berättar om en fantastisk jakt med Trästabos Luxor. Jakten ägde rum i början av december 2016.

 


Jag har nu släppt Luxor vid tre jakttillfället i trakterna kring Harbo. 

 Vid den första jakten lyckades Luxor inte få tag i någon gris. 

 Andra gången hade det kommit rejält med snö och då gick det bättre. Luxor fick upptag nästan på en gång, men drevet gick naturligtvis åt fel håll där det inte fanns några passkyttar. 
Drevet gick sedan vidare över en åker men där försvann båda grisarna in i en Salixodling. Efter ett tag kom Luxor tillbaka och vi började om på nytt.
Jag gick in en björktätning ungefär 400 meter ifrån där jag släppte honom först. Där gjord han några rundor runt mig sen bar det av i sydlig riktning. Cirka 200 meter ifrån mig rev han i ordentligt, upptag på gris igen men samma sak händer denna gång. Nu var det en gris som sprang ut över en annan åker sedan över en väg och därefter in i en annan Salixodling, inga passkyttar i den riktningen heller.
Jag fick tag på hunden och jakten slutade för denna dag, men jag kände mig helt nöjd med dagen trots att inga grisar blev skjutna. 

 Tredje gången gillt.
Jag släppte Luxor på ungefär samma ställe som sist.
Efter ungefär tio minuter river han i cirka 150 meter ifrån mig. Drevet går denna gång i rätt riktning mot passkyttarna. Efter ett par minuter smäller det, jag får höra på radion att det var Jan-Erik Larsson som sköt. Han hade skjutit på en gris som sedan sprang vidare, men Luxor hittade den. Grisen låg död en bit från skottplatsen. Luxor skällde för fullt på den döda grisen men vågade inte närma sig den förrän Jan-Erik gick fram till grisen.
Det hade varit två grisar i drevet, men den andra passkytten hann inte med att skjuta denna gång.

När grisen var passad och klar gjorde vi ett omtag en bit ifrån det tidigare släppet, passkyttarna skulle stå på samma pass igen. Det tog ungefär en halvtimme innan jag kommit fram till platsen där jag skulle släppa Luxor.
Efter en stund är drevet i full gång igen, cirka femtio meter bort ser jag en gris komma rusande med Luxor en bit efter sig. Drevet går mot passkyttarna så jag ropar på radion att dom skall vara beredda. Strax därefter smäller det. 
 Den här gången var det Andreas Sundlöv som fick in en fullträff och grisen gick i backen direkt.  Att vi fick skjuta två grisar för Luxor denna dag var fantastiskt och jag kan inte vara mer nöjd och stolt. Luxor är nitton månader nu och förhoppningsvis blir det många fler fina jaktdagar och många grisar skjutna framöver. 

Vänliga hälsningar från  Rolf och Luxor